کاوش موضوع رادار
صفحه اصلی
رادار
رادار (به انگلیسی: Radar) یک دستگاه رادیویی است که برای مشاهده، تشخیص یا آشکارسازی اجسام و نیز اندازهگیری برخی ویژگیهای آنها به کمک موجهای رادیویی به کار میرود. کاربرد اولیهٔ رادار و محل پیدایش و رشد آن در صنایع نظامی و هوانوردی بوده است. در صنایع نظامی، نقش اصلیِ یک سامانهٔ راداری، نظارت بر یک گسترهٔ بزرگ و تشخیص جسمهای متحرک، ردیابی هدفها و استخراج مشخصههایی مانند فاصله، جهت، سرعت، ارتفاع و اندازهٔ هدف است. رادارهای نظامی برای کاربردهای نظارت، ردیابی هدف، هدایت و ناوبری، و دیدن از پشت موانع ساخته میشوند. کاربردهای غیرنظامیِ رادار در سیستمهای تصویربرداری ماهوارهای، هدایت کشتی و هواپیما، هواشناسی، کنترل ترافیک و اتومبیلهای هوشمند است.
رادار بهطور مخفیانه برای کاربردهای نظامی توسط چندین کشور در دوره قبل و در طی جنگ جهانی دوم ساخته شد. یکی از پیشرفتهای کلیدی در ساخت رادار، اختراع مگنترونها در انگلیس بود که اجازه ساخت سیستمهایی نسبتاً کوچک با رزولوشن زیر یک متر را فراهم کرد.
اصطلاح RADAR در سال ۱۹۴۰ توسط نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا به عنوان سرواژه عبارت "RAdio Detection And Ranging" به معنای آشکارسازی و فاصلهیابی رادیویی ابداع شد. اصطلاح radar از آن زمان به بعد به عنوان یک اسم متداول وارد انگلیسی و زبانهای دیگر شده و دیگر با حروف بزرگ نوشته نمیشود.
کاربردهای مدرن رادار بسیار متنوع است، از جمله: کنترل ترافیک هوایی و زمینی، نجوم راداری، سامانههای پدافند هوایی، سیستمهای ضد موشک، رادارهای دریایی برای تعیین نشانها و سایر کشتیها، سیستمهای ضد برخورد هواپیما، سیستمهای نظارت بر اقیانوسها، نظارت بر فضای خارج از اتمسفر و سیستمهای پهلوگیری فضایی، پایش بارندگی هواشناسی، ارتفاع سنجی و سیستمهای کنترل پرواز، سیستمهای مکانیابی موشک هدایت شونده، اتومبیلهای خودران و رادار زمین نفوذ برای مشاهدات زمینشناسی. سیستمهای راداری با تکنولوژی پیشرفته با پردازش سیگنال دیجیتال، و یادگیری ماشین همراه هستند و قادر به استخراج اطلاعات مفید از سطح نویز بسیار بالا میباشند.
سایر سیستمهای مشابه رادار از قسمتهای دیگر طیف الکترومغناطیسی استفاده میکنند. یک مثال LIDAR است که بیشتر از نور مادون قرمز لیزر استفاده میکند تا امواج رادیویی. انتظار میرود با ظهور وسایل نقلیه بدون راننده، رادار به سیستم عامل خودکار برای نظارت بر محیط خود کمک کند، تا از حوادث ناخواسته جلوگیری کند.... بیشتر در ویکی پدیا